Tutaj powinien być opis

Lekcja biologii

Uczniowie klas 5 na lekcji biologii przeprowadzili doświadczenie: „Jakie związki chemiczne są potrzebne, aby drożdże mogły przeprowadzać fermentację”?

Przygotowali 3 słoiki, w których umieścili:

Słoik A: ciepła woda, cukier, drożdże.

Słoik B: ciepła woda, mąka, drożdże

Słoik C: ciepła woda, białko jaja kurzego, drożdże.

Co się stało z drożdżami w każdym ze słoików?

 

• Słoik A (z cukrem) – zawiesina się pieni i zwiększa objętość.

• Słoik B (z mąką) – zawiesina nie uległa zmianie.

• Słoik C (z białkiem) – zawiesina nie uległa zmianie.

 

WNIOSEK

 

I. Źródłem energii dla drożdży jest cukier.

Proces, który zaszedł w słoiku A:

Glukoza → etanol + dwutlenek węgla (CO₂) + energia

C₆H₁₂O₆ → 2C₂H₅OH + 2CO₂ + energia

Drożdże prowadzą tzw. fermentację etanolową (alkoholową) – proces oddychania beztlenowego. Energia zostaje wytworzona podczas przekształcania węglowodanów (cukrów) w etanol (alkohol) i dwutlenek węgla.

 

👩‍🔬👨‍🔬🧑‍🔬👩‍🔬👨‍🔬👩‍🔬🧑‍🔬👩‍🔬👨‍🔬👩‍🔬🧑‍🔬👩‍🔬👨‍🔬👩‍🔬👨‍🔬👩‍🔬