Lekcja biologii
Uczniowie klas 5 na lekcji biologii przeprowadzili doświadczenie: „Jakie związki chemiczne są potrzebne, aby drożdże mogły przeprowadzać fermentację”?
Przygotowali 3 słoiki, w których umieścili:
Słoik A: ciepła woda, cukier, drożdże.
Słoik B: ciepła woda, mąka, drożdże
Słoik C: ciepła woda, białko jaja kurzego, drożdże.
Co się stało z drożdżami w każdym ze słoików?
• Słoik A (z cukrem) – zawiesina się pieni i zwiększa objętość.
• Słoik B (z mąką) – zawiesina nie uległa zmianie.
• Słoik C (z białkiem) – zawiesina nie uległa zmianie.
WNIOSEK
I. Źródłem energii dla drożdży jest cukier.
Proces, który zaszedł w słoiku A:
Glukoza → etanol + dwutlenek węgla (CO₂) + energia
C₆H₁₂O₆ → 2C₂H₅OH + 2CO₂ + energia
Drożdże prowadzą tzw. fermentację etanolową (alkoholową) – proces oddychania beztlenowego. Energia zostaje wytworzona podczas przekształcania węglowodanów (cukrów) w etanol (alkohol) i dwutlenek węgla.
👩🔬👨🔬🧑🔬👩🔬👨🔬👩🔬🧑🔬👩🔬👨🔬👩🔬🧑🔬👩🔬👨🔬👩🔬👨🔬👩🔬