Tutaj powinien być opis

Lekcje biologii w klasie 5

Uczniowie klas 5 na lekcji biologii przeprowadzili doświadczenie:Badanie, czy podczas fermentacji alkoholowej drożdże uwalniają dwutlenek węgla?

Przygotowali: cztery słoiki, folię spożywczą, dwie gumowe rurki, łyżkę suszonych drożdży, dwie łyżki cukru, wodę wapienna, ciepłą wodę z kranu.

Próbę badawczą: słoik z mieszaniną ciepłej wody, drożdży i cukru.

Napełnili jeden słoik w jednej czwartej ciepłą wodą. Dodali do niego drożdże oraz cukier. Zakryli słoik folią, po czym odczekali 15 minut. Do drugiego słoika wlali wodę wapienną, a następnie zakryli go folią. Połączyli słoiki gumową rurką.

Próba kontrolna: słoik z mieszaniną ciepłej wody i cukru.

Napełnili jeden słoik w jednej czwartej ciepłą wodą. Dodali do niego cukier. Zakryli słoik folią, po czym odczekali 15 minut. Do drugiego słoika wlali wodę wapienną, a następnie zakryli go folią. Połączyli słoiki gumową rurką.

 Wyciągnęli wnioski:

 Źródłem energii dla drożdży jest cukier.

Proces, który zaszedł w słoikach z napisem próba badawcza.

Glukoza → etanol + dwutlenek węgla (CO) + energia

CH₁₂O → 2CHOH + 2CO + energia

Drożdże prowadzą tzw. fermentację etanolową (alkoholową) – proces oddychania beztlenowego. Energia zostaje wytworzona podczas przekształcania węglowodanów (cukrów) w etanol (alkohol) i dwutlenek węgla.

Woda wapienna uległa zmętnieniu co oznacza, że jednym z produktów jest dwutlenek węgla.