
Lekcje biologii w klasie 5
Uczniowie klas 5 na lekcji biologii przeprowadzili doświadczenie:Badanie, czy podczas fermentacji alkoholowej drożdże uwalniają dwutlenek węgla?
Przygotowali: cztery słoiki, folię spożywczą, dwie gumowe rurki, łyżkę suszonych drożdży, dwie łyżki cukru, wodę wapienna, ciepłą wodę z kranu.
Próbę badawczą: słoik z mieszaniną ciepłej wody, drożdży i cukru.
Napełnili jeden słoik w jednej czwartej ciepłą wodą. Dodali do niego drożdże oraz cukier. Zakryli słoik folią, po czym odczekali 15 minut. Do drugiego słoika wlali wodę wapienną, a następnie zakryli go folią. Połączyli słoiki gumową rurką.
Próba kontrolna: słoik z mieszaniną ciepłej wody i cukru.
Napełnili jeden słoik w jednej czwartej ciepłą wodą. Dodali do niego cukier. Zakryli słoik folią, po czym odczekali 15 minut. Do drugiego słoika wlali wodę wapienną, a następnie zakryli go folią. Połączyli słoiki gumową rurką.
Wyciągnęli wnioski:
Źródłem energii dla drożdży jest cukier.
Proces, który zaszedł w słoikach z napisem próba badawcza.
Glukoza → etanol + dwutlenek węgla (CO₂) + energia
C₆H₁₂O₆ → 2C₂H₅OH + 2CO₂ + energia
Drożdże prowadzą tzw. fermentację etanolową (alkoholową) – proces oddychania beztlenowego. Energia zostaje wytworzona podczas przekształcania węglowodanów (cukrów) w etanol (alkohol) i dwutlenek węgla.
Woda wapienna uległa zmętnieniu co oznacza, że jednym z produktów jest dwutlenek węgla.