Projekt edukacyjny „Wartość zdrowia znam i o nie dbam”
Uczestnicy projektu
|
uczniowie rodzice |
wychowawcy klas 0 – 4
|
|
Założenia |
Promocja zdrowego stylu życia |
Koordynator projektu |
Beata Rybińska, Izabela Zeszutek |
Określenie celów projektu i zaplanowanie etapów realizacji
Cel główny: Promowanie zdrowego stylu życia w szkole w domu i środowisku pozaszkolnym. Wdrażanie prawidłowych nawyków żywieniowych i aktywności ruchowej wśród najmłodszych dzieci.
Cele szczegółowe :
- 1. Zwiększanie wiedzy dotyczącej zbilansowanej diety i roli aktywności fizycznej dla zdrowia:
- rozkład posiłków w ciągu dnia,
- rola śniadania w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu,
- piramida zdrowego żywienia – bloki produktów,
- wartości odżywcze owoców i warzyw,
- produkty mleczne i ich wpływ na zdrowie,
- skutki zdrowotne nadmiernego spożywania słodyczy,
- ruch na świeżym powietrzu jako niezbędny element zdrowia,
- negatywny wpływ nadużywania najnowszych technologii informacyjnych na zdrowie dziecka i jego funkcjonowanie w środowisku szkolnym.
- 2. Kształtowanie postaw i zachowań w zakresie prawidłowego żywienia oraz aktywności fizycznej .
- 3. Dostarczenie wiedzy i umiejętności dotyczących higienicznego trybu życia:
- higiena osobista,
- higiena życia psychicznego.
- 4. Wczesna profilaktyka uzależnień –
- realizacja elementów programu „Cukierki”,
- kształtowanie prawidłowych relacji w grupie społecznej – zajęcia i zabawy integracyjne,
- realizacja elementów programu „Spójrz inaczej”.
- 5. Formy i metody realizacji projektu:
- gazetki informacyjne, prezentacje multimedialne, zajęcia praktyczne – samodzielne przygotowanie posiłków, hodowla roślin, konkursy wiedzy, turniej drużynowy z rodzicami, pogadanki, debaty, drama, burza mózgów, wycieczki edukacyjne, zajęcia z lekarzem stomatologiem, pielęgniarka szkolną, zajęcia edukacyjne, warsztatowe, integracyjne, relaksacyjne, filmy edukacyjne, pogadanki, ulotki przygotowane przez uczniów.